Krem z dyni i pomarańczy
Dominik, 14 październik 2020
- 1 mała dynia Hokkaido - ok 0,5 kg (bez pestek)
- Pół małego selera
- 1 marchew
- Biała część pora
- 3 mniejsze ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- Łyżeczka tartego imbiru
- Szczypta: cynamon, kumin, papryka ostra, pieprz, sól
- 1 pomarańcza
- Ok 0,5 litra bulionu lub wody
Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę obierz i pokrój w mniejsze części. Dynię wydrąż z pestek i pokrój wraz ze skórką w ok. 2 cm plastry. Przełóż wszystko na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę - skrop sowicie oliwą i wymieszaj z przyprawami. Podpiecz do przyrumienienia.
W międzyczasie w garnku podsmaż na maśle z oliwą cebulę, czosnek i seler. Dodaj imbir, startą skórkę i sok z pomarańczy - podgotuj jeszcze chwilę. Dodaj podpieczone warzywa (wraz z oliwą z blaszki!) oraz bulion. Gotuj do miękkości warzyw, następnie zblenduj na gładko (w razie potrzeby dodaj więcej bulionu). Jeśli potrzeba - dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
Smacznego !
Łyżka o żarciu