Szukaj

Krem z dyni i pomarańczy

Dominik, 14 październik 2020
Krem z dyni i pomarańczy


  • 1 mała dynia Hokkaido - ok 0,5 kg (bez pestek)
  • Pół małego selera
  • 1 marchew
  • Biała część pora
  • 3 mniejsze ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka tartego imbiru
  • Szczypta: cynamon, kumin, papryka ostra, pieprz, sól
  • 1 pomarańcza
  • Ok 0,5 litra bulionu lub wody


Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę obierz i pokrój w mniejsze części. Dynię wydrąż z pestek i pokrój wraz ze skórką w ok. 2 cm plastry. Przełóż wszystko na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę - skrop sowicie oliwą i wymieszaj z przyprawami. Podpiecz do przyrumienienia.


W międzyczasie w garnku podsmaż na maśle z oliwą cebulę, czosnek i seler. Dodaj imbir, startą skórkę i sok z pomarańczy - podgotuj jeszcze chwilę. Dodaj podpieczone warzywa (wraz z oliwą z blaszki!) oraz bulion. Gotuj do miękkości warzyw, następnie zblenduj na gładko (w razie potrzeby dodaj więcej bulionu). Jeśli potrzeba - dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

Smacznego !

Łyżka o żarciu



Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów