Brioszka dyniowa
Dominik, 17 listopad 2020
Składniki:
- 350 g mąki typu 00
- 7 g suchych drożdży
- 70 g cukru
- 2 jajka
- 100 ml ciepłego mleka
- 150 g puree z dyni
- Pół łyżeczki cynamonu
- 3 roztarte ziarenka kardamonu
- 120 g masła
- Szczypta soli
Do posmarowania:
- żółtko z 3 łyżkami mleka
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki prócz masła i dyni wymieszaj i wyrabiaj przez ok 10 minut (ręcznie lub hakiem do ciasta drożdżowego). Dodawaj stopniowo miękkie masło
i wyrób jeszcze kilka minut do osiągnięcia jednolitej gładkiej konsystencji.
Następnie dodaj puree z dyni i ugnieć jeszcze chwilę. Ciasto powinno odklejać się od palców, ale mieć delikatną miękką strukturę.
Przykryte ciasto odstaw do wyrośnięcia do lodówki lub na balkon na minimum 3h, a najlepiej na noc (po wyjęciu z lodówki ciasto musi odstać przynajmniej 30 min w temp. pokojowej).
Ciasto podziel na równe części - 10 lub 12, formuj bułeczki i przełóż je do wysmarowanej tłuszczem keksówki (Jeśli ciasto mocno wyrośnie lub masz mniejszą foremkę, można je podzielić na 2 brioszki). Odstaw pod przykryciem na ok godzinę do wyrośnięcia. Posmaruj wierzch rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.
Piecz 20-25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Łyżka o żarciu