Szukaj

Brioszka dyniowa

Dominik, 17 listopad 2020
Brioszka dyniowa

Składniki:

  • 350 g mąki typu 00
  • 7 g suchych drożdży
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 150 g puree z dyni
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 3 roztarte ziarenka kardamonu
  • 120 g masła
  • Szczypta soli

Do posmarowania:

  • żółtko z 3 łyżkami mleka

*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej


Wszystkie składniki prócz masła i dyni wymieszaj i wyrabiaj przez ok 10 minut (ręcznie lub hakiem do ciasta drożdżowego). Dodawaj stopniowo miękkie masło
i wyrób jeszcze kilka minut do osiągnięcia jednolitej gładkiej konsystencji.
Następnie dodaj puree z dyni i ugnieć jeszcze chwilę. Ciasto powinno odklejać się od palców, ale mieć delikatną miękką strukturę.

Przykryte ciasto odstaw do wyrośnięcia do lodówki lub na balkon na minimum 3h, a najlepiej na noc (po wyjęciu z lodówki ciasto musi odstać przynajmniej 30 min w temp. pokojowej).

Ciasto podziel na równe części - 10 lub 12, formuj bułeczki i przełóż je do wysmarowanej tłuszczem keksówki (Jeśli ciasto mocno wyrośnie lub masz mniejszą foremkę, można je podzielić na 2 brioszki). Odstaw pod przykryciem na ok godzinę do wyrośnięcia. Posmaruj wierzch rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.

Piecz 20-25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Łyżka o żarciu



    Koszyk

    Twój koszyk jest pusty.

    Dokonaj swoich pierwszych zakupów